ВЕЛИГДЕН ПРЕД МОШТИТЕ НА СВЕТА ПЕТКА(ЈАШИ-БРАШОВ-СИНАИА-БУКУРЕШТ) (28.04.2016-03.05.2016)

 


Прв ден:28.04.2016 година (четврток) 15:30 часот заминување на групата од Кавадарци и во 17:00 часот од Скопје (пред туристичките агенции) за Романија со туристички автобус преку Бугарија, со попатни одмори.


Втор ден: 29.04.2016 година (петок) Пристигнување во Букурешт во претпладневните часови. Краток одмор, а потоа патувањето продолжува кон Јаши, градот што се наоѓа зад Карпатите во североисточниот дел на Романија, покрај самата граница со денешната држава Молдавија. Пристигнување во попладневните часови и сместување во хотел „Moldova" 3***( http://www.hotelmoldovaiasi.ro). Слободно време за одмор од патувањето и индивидуални прошетки. Ноќевање.


Трети ден: 30.04.2016година (сабота) Појадок. Организиран разглед на Јаши, престолнината на средновековното кнежевство Молдавија. Јаши е богат културно-историски град во кој се наоѓаат најубавите романски богатства, а во центарот на градот, во Соборната катедрална црква со четири куполи се чува една од најголемите христијански реликвии-моштите на Света Петка, пренесени од Цариград во XVII век. Кивотот со моштите е покриен со стакло, а верниците можат да ги допрат преку отворот оставен веднаш над прекрстените раце на светицата чие тело и по 1000 години од нејзината смрт не е распаднато.
Верниците веруваат во нејзината моќ да лекува, да ги заштити мајките, да им помогне на сиромашните...Токму затоа милиони верници секојдневно доаѓаат да и се поклонат и се помолат. Разглед на прочуената црква Свети Три Јерархи, католичката бискупија и Црквата Свети Никола која е најстара црква во Јаши, подигната во 1492 година.

Во попладневните часови заминување на групата кон еден од најубавите градови во Романија-Брашов. Сместување во хотел „Coroana" 2** (http://www.aro-palace.ro) во двокреветни соби. Хотелот е еден од архитектонските бисери на Брашов бидејќи е најстар хотел во градот и токму заради барокната архитектура е прогласен за историски споменик.

Лоциран е на познатата пешачка улица во срцето на Брашов, на Булеварот Република и на туристите им овозможува да го доживеат ова живописно средновековно гратче со сета своја раскошна убавина и да уживаат во убавините на плоштадот каде се испреплетуваат готски, ренесансни и барокни елементи. Ноќевање.


Четврти ден: 01.05.2016 година (недела) Појадок. Заминување на групата кон монденското одмаралиште Синаиа во Јужните Карпати. Посета на дворецот Пелеш, поранешната летна резиденција на Романското кралско семејство, најубавиот дворец во Европа. Разгледување на дворецот со водич, а потоа посета на Синаискиот Манастир. Заминување на групата кон Замокот „Бран", познат уште и како „Замокот на Дракула", највпечатливата средновековна тврдина изградена во 1377 година. Тука бил заробен Влашкиот владетел Влад Цепешпознат како Дракула. Слободно време за индивидуални прошетки. Во доцните попладневни часови враќање во Брашов. Ноќевање


Петти ден: 02.05.2016 година (понеделник) Појадок. Одјавување од хотелот и организирано разгледување на гратчето Брашов: Посета на Црната Црква-најголемата и најстара готска катедрала во Источна Европа која датира од XV век и старото градско собрание. Потоа патувањето продолжува кон Букурешт. Попатна посета на езерото Снагов каде се наоѓа манастирот и гробот на Дракула. Попладне пристигнување во Букурешт-градот кој често го нарекуваат „Мал Париз" заради автентичната архитектура. Разгледување на Патријаршиската Катедрала, Триумфалната капија,некогашната Кралска палата, Универзитетската библиотека, Филхармонијата „Атенум"... Оттаму се упатуваме назад кон Македонија. Пристигнување во Македонија во вторник,03.05.2016 во претпладневните часови.


За уплата до 31.03.2016....179 евра (11.100 денари)
ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ.........189 евра (11.720 денари)


Во цената на аранжманот се вклучени следните услуги:
Превоз со туристички автобус Едно ноќевање со појадок во хотел „Moldova" во Јаши Две ноќевања со појадок во хотел „Corona" во Брашов
Сите излети вклучени во програмата
Организација на аранжманот и придружник на патувањето


Во цената на аранжманот не е вклучено:
Влезници во црквата „Свети Три Јерарши" во Јаши, Дворецот Пелеш во Синаиа, Синаискиот Манастир, Замокот Бран , Црната Црква во Брашов и Манастирот Снагов на истоимениот остров – 35 евра со вклучен туристички водич
Патничко осигурување
Напомена: За реализација на аранжманот потребни се минимум 40 патници


Официјален застапник


Официјален застапник