ВЕЛИГДЕН ВО КУЌАТА НА БОГОРОДИЦА

(КУШАДАСИ-ПАМУК КАЛЕ-ЕФЕС-ИЗМИР)

 

 

ТРАДИЦИОНАЛНА ВЕЛИГДЕНСКА ЕКСКУРЗИЈА (28.04.2016-03.05.2016)


Прв ден:28.04.2016 година (четврток) 15.30 часот.Заминување на групата од Македонија кон Турција од Скопје и од Кавадарци во 17 часот (пред туристичките агенции). Ноќно возење преку Република Грција со попатни застанувања и одмори. Во утринските часови пристигнување во Галиполе и преминување на Дарданелите со фериброд. Пристигнување во Азискиот дел на Турција, во Чанак Кале.


Втор ден: 29.04.2016 година (петок) Краток одмор од патувањето и панорамско разгледување на Чанак Кале со задолжителна фото пауза пред макетата на коњот користен во текот на снимањето на филмот Троја. Продолжување на патувањето покрај планината Ида и Бергамо кон Кушадаси. Во попладневните часови пристигнување во Кушадаси. Сместување во хотел „Surtel" со 3*** (www.surtelhotel.com) во центарот на Кушадаси на самиот морски брег во двокреветни соби. Вечера. Ноќевање.


Трети ден: 30.04.2016година (сабота) Појадок. Потоа заминување на групата кон Памук Кале со попатна посета на хотелскиот комплекс со термални извори „Пам". Единствена можност за мачкање со лековита кал и користење на базените со термална бања. Ручек на богата шведска маса (факултативно). По ова несекојдневно доживување, посета на единствениот природен феномен во светот Памук Кале и античкиот Хиераполис и изворот на Клеопатра. Слободно време за користење на изворите за капење (факултативно). Враќање во Кушадаси. Вечера. Ноќевање.


Четврти ден: 01.05.2016 година (недела) Појадок. Потоа заминување на групата кон Ефес. Пристигнување и присуство на свештената служба во најсветото место во Ефес - куќата на Дева Марија каде што Богородица живеела последните седум години од својот земски живот. По разгледувањето и престојот на најубавото и најсветото место за Велигден, продолжуваме кон античкиот град Ефес-трет по големина во Римската Империја. Разгледување на градот со локален туристички водич. Попатна посета на остатоците од Храмот на Артемида-едно од седумте светски чуда, а потоа заминување кон Кушадаси. Вечера во ресторанот на хотелот. Ноќевање.


Петти ден: 02.05.2016 година (понеделник) Појадок. По појадокот заминување на групата кон Измир-древната Смирна, родното место на слепиот поет Хомер. Слободно време за шопинг и индивидуални прошетки на плоштадот Конак. Околу пладне заминување кон Македонија преку протокот Дарданели и Република Грција со попатни застанувања и одмори. Пристигнување во Македонија во утринските часови во вторник на 03.05.2016 година.


За уплата до 31.03.2016....159 евра (9.850 денари)
ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ.........169 евра (10.450 денари)


Во цената на аранжманот се вклучени следните услуги:
Превоз со туристички автобус
Три полупансиони (ноќевање, појадок и вечера- шведска маса) во хотел „Surtel"3*** во Кушадаси
Посета на Ефес, Куќата на Богородица, Храмот на Артемида, Памук Кале и Изворот на Клеопатра со локален туристички водич
Билет за фериброд
Организација на аранжманот и придружник на патувањето


Во цената на аранжманот не се вклучени следните услуги:
Влезници во Ефес- 13 евра, влезница во Куќата на Богородица-7 евра, посета на Памук Кале-11 евра ( со вклучен туристички водич),ручек на шведска маса и користење на калните бањи и базените со термална вода во хотел „Пам"-15 евра
Патничко осигурување

НАПОМЕНА: За реализација на аранжманот потребни се минимум 45 патници


Официјален застапник


Официјален застапник